Oppdatert liste over ryggrøntgede dachshunder ut april 2022 er lagt ut på hjemmesiden, under ‘Sunnhetsutvalg og avlsråd’.
Så langt i 2022 er det avlest resultater på hele 30 hunder:
Korthår standard – 4
Langhår standard – 10
Strihår standard – 6
Korthår dverg – 3
Langhår dverg – 11
Strihår dverg – 1
Strihår kanin – 1
Av GDPR-hensyn legges det ikke lenger ut lister over resultater på hver enkelt hund, men om man er interessert i en spesiell hund finnes resultatene i NKKs Dogweb under fanen ‘Helse’ og menypunkt ‘Andre undersøkelser’. Der fremkommer resultatet som ‘Fri’ (0 forkalkede skiver), ‘Svak’ (1-2 forkalkede skiver), ‘Middels’ (3-4 forkalkede skiver) og ‘Sterk’ (+5 forkalkede skiver).
NDF anbefaler at så mange dachshunder som mulig, og 100% av avlshundene, blir ryggrøntget mellom 2 og 4 års alder. Dette da det er en klar sammenheng mellom antall forkalkede skiver og forekomst av prolaps, og fordi forekomst av forkalkninger har en høy arvegrad.
NDF gir et økonomisk tilskudd til veterinærkostnadene ved ryggrøntgen, som tilbakebetales gjennom lokalklubbene til deres medlemmer.
Anne Britt Meese says
Vi kjøpte en dachs fra Kennel Pedikulus for to år siden. Dumme oss (svært verpesjuke) tok med oss valpen til tross for noen klare varseltrekanter. En av dem var at Kirsten Næss mente at disse ryggrøntgene ikke gir bevis på at prolaps kan oppstå på bakgrunn av påviste forkalkninger. Videre argumenterte hun med at hun «som oppretter i 25 år ikke har hatt en eneste hund med ryggprolaps og jeg velger hannhunder til mine tisper som det ikke ligger kjente individer med ryggprolaps bak». Vi fikk en hund av henne som for noen uker siden fikk påvist mer enn 14 skiver med mineraliseringer. Han har ennå ikke fått prolaps, men sjansen for at han kan få det er logisk nok mye større for han enn en som ikke har forkalkninger (dersom dachshundklubbens argumenter stemmer). Pga dette kunne jeg ønsket meg at tilgangen til opplysninger om ryggrøntgen er tatt, er lettere tilgjengelig på Dogweb, samt at standardkontrakter kanskje kunne være bedre tilrettelagt for de forskjellige rasene som har kjente utfordringer. En egen dachskontrakt med avhukning for ryggrøntgen f.eks.
Et annet spørsmål, vi har fått røntgenekspertsvar på bildene våre som veterinær tok, men de er ikke tatt etter systemet deres. Er det interessant for dere å bruke disse i undersøkelsene? Jussi var kryptoid og begge testiklene er operert bort. Vi har såpass mange helseutfordringer (med masse matallergi i tillegg) at vi orker ikke flere besøk hos veterinær med påfølgende utgifter enn vi må. Vi deler gjerne bildene og epikrisen hvis det hjelper for noe.
Beste hilsen Anne Britt Meese