En valpeannonse på finn.no og Facebook fikk Håkon til å bli både provosert og engasjert. Han satte seg ned og skrev innlegget som traff blink blant dachshundfolk i påskehelga.
Av Anne Bergsengene
– Jeg er ikke ute etter å ta noen enkeltpersoner, men opplyse alle som er ute etter valp om hva de må se etter før de kjøper, sier Håkon Hyld Akselsen, engasjert dachshundeier, ettersøksjeger, drevdommerelev og innehaver av kennel Jakthjerte.
I innlegget med den humoristiske vrien «Ikke kjøp dachshund i sekken», ble i utgangspunktet delt i tre grupper, men spredte seg fort med mer enn 60 delinger det første døgnet. I innlegget advarer Håkon mot useriøse oppdrettere.
Valpeannonsen som utløste skrivetrangen lå i gruppa Dachshund til jakt på Facebook, og er dessverre ikke unik. Det skjer ofte at valpekull eller enkeltvalper blir annonsert med mangelfull informasjon eller informasjon som ikke holder vann. Det kan handle om feil eller manglende helseopplysninger eller egenskaper som ikke er dokumentert, men det er ikke lett for en uerfaren valpekjøper å avsløre dette. Derfor oppfordrer Håkon i innlegget alle ferske valpekjøpere til å ta kontakt med NDF og sette seg inn i avlskrav og anbefalinger før de bestemmer seg for valpen som skal bli familiemedlem og kanskje jaktkamerat forhåpentligvis de neste 12-15 årene av deres liv.
– Valpeannonsen som jeg reagerte på, ble slettet etter at flere av oss begynte å stille spørsmål. Det sier jo det meste om hvor seriøst det var, sier Håkon.
Han etterlyser også en diskusjon internt i NDF om hvilke krav som bør stilles for å få stå på oppdretterlista på forbundets hjemmeside, fordi dette lett blir oppfattet som en slags «godkjenningsordning».
Oppdrettere som velger å avle uregistrert eller holde tilbake informasjon eller feilinformere potensielle valpekjøpere, gjør ikke noe ulovlig. Det er derfor at både NDF og engasjerte dachshundeiere som Håkon mener det er viktig å få ut informasjon til flest mulig om hvilke ting man må sjekke før kjøp av hund, og hvor man kan få hjelp.
Håpet er at dette blir mer regulert når Mattilsynets forskrifter trer i kraft, trolig i 2025. Men inntil videre er informasjon det beste virkemiddelet.
Håkon er litt overrasket og veldig glad for alle delinger av innlegget.
– De oppretterne som velger å dele det, er jo de som har ting på stell. Det er tydelig at det er flere som er frustrerte, og jeg tror at ved å spille på lag og dra i samme retning så kan vi dra rasen i riktig retning, sier Håkon Hyld Akselsen.
Legg igjen en kommentar