NDF anbefaler å bruke funksjonelt sunne dachshunder, med en rasetypisk konstruksjon, farge, mentalitet og jaktegenskaper.
Det er ikke anbefalt å avle på hunder med diskvalifiserende feil i hht. rasestandarden.
Avlskriteriene og -anbefalingene ble vedtatt i styremøte 29. april 2025
NDFs avlskrav:
1. Begge foreldre skal være registrert i en FCI-godkjent kennelklubb
2. Begge foreldre skal ha godkjent farge jfr. FCI-standard.
Unntak for viltfarget korthår; I følge FCI-standarden er viltfarge ikke godkjent på korthåret dachshund, men da hårlagskrysning mellom korthår og strihår er tillatt i Norge og Sverige (se også punkt 3) vil noen korthårsvalper komme ut med viltfarge. NDF anbefaler at disse hundene registreres med viltfarge i Dogweb, samt at dommere gir hunden bedømmelse på utstilling.
Merle skal ikke pares med merle Ved paring av en dachshund hund med fargen merle (Mm) med en rød hund, vil røde valper bli registrert med avlssperre dersom merle-fargen ikke kommer tydelig fram på røde valper (dvs. dersom de ikke ut ifra fargen kan registreres som rød/merle). Ønsker oppdretter å registrere de røde valpene uten avlssperre, må de DNA-testes før registrering. Avlssperren kan også oppheves i ettertid dersom hunden DNA-testes for merle på et senere tidspunkt. En forutsetning er at resultatet av DNA-testen må registreres i DogWeb.
3. Paring mellom en strihåret og en langhåret dachshund skal ikke foretas; eventuelle valper etter slik kombinasjon vil registreres med avlssperre. Paring mellom strihår og korthår kan kun foretas dersom det foreligger en godkjent DNA-test som viser at den korthårede hunden ikke bærer gen for langhår. Ved brudd på dette kravet vil de strihårede valpene registreres med avlssperre; avlssperren kan kun oppheves dersom en godkjent DNA-test viser at de ikke bærer gen for langhår.
4. Krysning av størrelsesvarianter kan kun gjøres med nærmeste størrelsesvariant. Oppdretter forplikter seg til å følge NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett.
NDFs avlsanbefalinger:
5. Begge foreldre bør ha kjent ryggstatus i form av ryggrøntgen og/eller gentest. Hunder med minimum ett normalgen (N/CDDY el. N/N) trenger ikke ryggrøntges. Hunder med CDDY/CDDY bør ryggrøntges.
Presiseringer i forhold til spredning av normalgen; gyldig i 2025, må oppdateres etter som spredning i populasjonen endres. Oppdateres årlig.
A) N/N pares med CDDY/CDDY – alle avkom bør testes offisielt, valpene blir N/CDDY
B) N/CDDY pares med ryggrøntget CDDY/CDDY – alle avkom bør testes offisielt, statistisk vil ca. 50% blir N/CDDY (som for hannhund/tispe fordeling).
C) N/CDDY kan pares med N/CDDY, dette planlegges i samråd med raseklubbens sunnhetsutvalg for å sikre genvariasjon i størst mulig grad og at det kommer rasen som helhet til gode, spesielt viktig for alle langhår og ellers dverg/kanin.
Presisering for standard strihår og korthår: variantene har såpass mange hunder med normalgen at paring mellom N/CDDY og N/CDDY kan gjøres dersom innavlsgrad i 5 generasjoner = 0%.
- Ryggrøntgede hunder med over middels grad bør kun brukes i avl med partner som har normalgen. Det er uansett oppdretter som må vurdere om den aktuelle hunden med over middels grad har så mange positive egenskaper at den bør gå videre i avl. Hunder med over middels grad bør ha få kull og bidra til genvariasjon.
- N/CDDY eller N/N hund bør ikke få mer enn ett kull med samme partner
6. Begge foreldre bør være øyelyst u.a. for arvelig øyesykdom. Vær spesielt oppmerksom på øyesykdommer som kun kan brukes mot fri partner, at partner da er øyelyst fri.
7. Begge foreldre bør ha fylt to år
8. Begge foreldre bør ha oppnådd minst 2xVG på offisiell utstilling
9. Begge foreldrene bør være premiert i en av dachshundrasens bruksprøver (spor, drev, hi)
10. Kullet bør ikke bryte med anbefalinger om matadoravl og innavlsgrad (over 6.25% på 5 generasjoner).
11. En tispe bør ikke ha mer enn ett kull med samme hanhund, for å opprettholde genvariasjonen i rasen.
Oppdretter forplikter seg til å følge NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett:
• Avlen må tjene formålet med å bevare og fortrinnsvis utvide den genetiske variasjonen i rasen.
• Avl og utvikling av hunderaser skal baseres på langsiktige mål og sunne prinsipper slik at avlen fremmer god helse, godt temperament og rasetypiske bruksegenskaper.
• Bare funksjonelt friske hunder skal brukes i avl. Det pålegges enhver oppdretter som velger ut hunder til bruk i avl å avgjøre hvorvidt den aktuelle hunden er mentalt og fysisk skikket for avl.
• Aldri gi usanne opplysninger om oppdrett og i alle henseender etterleve Norsk Kennel Klubs lover og bestemmelser.
• Oppdretteren må drive sitt oppdrett med de nødvendige kunnskaper om rasen, raselinjer, hundehold, avl og oppdrett, samt arbeide for å ivareta og utvikle den aktuelle rasen gjennom valg og kombinasjon av avlsdyr.
• Oppdretter plikter å følge NKKs regler vedrørende avlsrestriksjoner for å redusere forekomsten av arvelige sykdommer.
• Oppdretter må følge god kynologisk skikk i avlsarbeidet.
• Ved salg/overlatelse av hund skal oppdretter være kritisk og nøye i valg av kjøper og veilede vedkommende både generelt som hundeeier og i spesielle forhold ved rasen som må ivaretas.
Utfyllende regelverk finnes på NKKs hjemmesider, heftet «Etiske grunnregler for avl og oppdrett» Avlsstrategi. https://www.nkk.no/helse/etiske-grunnregler/