FAQ om rygg hos dachshund
I denne sekvensen har vi samlet ‘ofte stilte spørsmål’ om dachshund og rygg. Svarene er basert på vitenskapelige arbeider og publikasjoner, fra forskning på rygg hos dachshund som er gjort fortrinnsvis i Norge, Danmark, Finland og Sverige.
NDFs avlsanbefaling er at så mange hunder som mulig, og i hvert fall alle som skal brukes i avl, ryggrøntgesrøntges i alderen 2-4 år.
Spørsmål og svar er delt inn i temaene;
Om ryggrøntgen, K-tall og indeks
Hva betyr et K-tall?
K-tall antall angir antallet forkalkninger som blir funnet i mellomvirvelskivene i dachshundens ryggrad, ved avlesning i det offisielle ryggrøntgenprogrammet.
K0 eller FRI betyr at det ikke er noen forkalkninger, K1 at det blir funnet en forkalkning, K2 at det blir funnet to – og så videre.
Antall forkalkninger/K-tall gir videre et mål på mellomvirvelskivenes kvalitet/sunnhet, der få forkalkninger er ønskelig.
Oppdrettere bør bruke denne Informasjonen som et avlsredskap til å velge bort hunder med høyt K-tall og til enhver tid avle på de dyra som har lavest K-tall.
Er K-tall lenket til sykdom?
Ikke direkte. Hunden blir ikke syk av et høyt K-tall, men flere nordiske forskningsarbeid har vist at sannsynligheten for prolaps hos hunden øker med økende K-tall. Sannsynligheten er imidlertid ikke null hos hunder som har røntget fri, heller ikke hundre prosent hos hunder med høyt K-tall. Samtidig vet vi at prolaps er sammensatt av både arv og miljø, og at eier kan gjøre en del selv for å redusere sannsynligheten for prolaps.
Hva er indeks?
Mens K-tallet kun sier noe om statusen for enkelthunden tar indeks hensyn også til resultatene for hundens slektninger, og holder dette opp mot gjennomsnittet i populasjonen. Gjennomsnittet settes til 100, og hunder med en indeks over 100 regnes derfor som avlsmessig bedre enn gjennomsnittet, mens hunder med indeks under 100 er avlsmessig dårligere. Indekser har vært brukt i mange tiår i moderne husdyravl, og i senere år innen hundeavl i flere andre raser, og gir et sikrere mål på individets arvbare egenskaper.
Sammen med indeksen trengs det et sikkerhetstall som sier noe om hvor riktig indekstallet er. Sikkerhetsallet viser om indeksen er basert på få slektninger eller mange slektninger, og hvor riktig det blir å bruke indeksen for den hunden. Jo flere slektninger som er røntget desto høyere er sikkerhetstallet, og desto bedre avlsverktøy er indeks. Er det bare en slektning som er røntget vil resultatet til denne hunden ha stor påvirkning på indeksen til din hund, uten at den nødvendigvis gir et riktig bilde. Er mange slektninger røntget får man et bedre bilde av hvordan avlsverdien til din hund ligger i forhold til resten av dachshundpopulasjonen.
Hvorfor kan samme hund få ulikt resultat på ryggrøntgen tatt med 1-2 års mellomrom?
Forkalkninger er et mål på mellomvirvelskivenes sunnhet, og oppstår fordi genetikken bak noe av dachshundens dvergvekst gir en tidlig aldring av mellomvirvelskivene (FGF4 12). En tidlig aldringsprosess i mellomvirvelskivene gir seg utslag i forkalkninger, som er synlig på røntgen. Samtidig forsøker kroppen kontinuerlig å ‘ordne opp’, og gjennom hele hundens levetid vil kroppens ‘ryddeceller’ gå inn og forsøke å fjerne forkalkningene igjen. Så nye forkalkninger kommer til og gamle ‘spises opp’, og derfor kan K-tallet og i hvilke skiver forkalkningene finnes, variere over hundens levetid.
Forskningsarbeider gjort i Norden har imidlertid vist at antall forkalkninger, undersøkt med ryggrøntgen når hunden er mellom 2 og 4 år, gir det beste og mest stabile bildet av mellomvirvelskivenes tilstand. Derfor er dette også den offisielle røntgenalderen. Det kan likevel være små variasjoner i antall forkalkninger også i dette tidsrommet.
Om prolaps, diagnose og behandling
Hva er et prolaps?
Et prolaps er når en mellomvirvelskive – de støtdempende putene i ryggraden – lekker ut det gelèlignde materialet i midten, fordi kapselen rundt sprekker opp. Avhengig av hvor mye materiale som lekker ut og i hvilken retning det lekker, vil vi få ulike grader av prolaps. Om materialet presser på perifere nerver kan hunden få smerter i ulike deler av ryggen og kroppen (som ‘isjas’ hos menneske, som stråler ned i beinet). Dersom større mengder materiale presser på selve ryggmargen kan hunden få lammelser.
Må en hund være lam for å ha prolaps?
Nei, ikke alle prolapser fører til lammelser. Det er ulike grader av prolaps 1-5. Først ved grad 3 er hunden lam.
Er vondt i ryggen alltid prolaps?
Nei, prolaps er kun skade på mellomvirvelskivene. Ryggsmerter kan også ha andre årsaker.
Hvordan ser jeg at hunden har vondt i ryggen?
Hunden kan vise tegn til smerte på ulike måter. Hunder som vanligvis er aktive kan kvie seg for enkelte hopp eller bevegelser de ikke tidligere har hatt problemer med, noen hunder kan ha synlig dårlig balanse eller lammelser, mens andre igjen kun gjemmer seg unna og «er ikke seg selv». Det finnes ingen fasit, og generell smertepåvirkning kan også komme fra andre steder enn ryggen. Om smertene kommer fra ryggen vil veterinæren kunne gi en diagnose, men noen ganger må videre undersøkelser til. Om smertene i ryggen skyldes prolaps kan CT eller MR gi en sikker diagnose på lokalisering og omfang. Røntgen kan vise om smertene skyldes noe annet enn prolaps, som for eksempel spondylose.
Hvordan kan veterinæren si at det er prolaps uten å ta MR?
En veterinær kan ved klinisk og nevrologisk undersøkelse mistenke sterkt at en hund har fått ryggprolaps. For å sikkert diagnostisere prolaps kreves det MR eller CT-scanning, men dette er dyre undersøkelser som sjelden gjennomføres ved lavgradig prolaps.
Hva avgjør om hunden må opereres eller får konservativ behandling med smertestillende?
En veterinær vil kunne anbefale om hunden bør opereres eller få konservativ behandling. Dette avhenger av graden av prolapset og symptomene hunden har, og blir vurdert individuelt i hvert tilfelle. En tommelfingerregel er at jo mer alvorlige symptomer på prolaps, desto større sjanse er det for at veterinæren vil anbefale operasjon.
Prolaps grad 1 og 2, og ofte grad 3, behandles vanligvis konservativt med smertestillende, betennelsesdempende og burhvile. Fra grad 3 til 4 og 5 vil det likevel være individuelle vurderinger i forhold til hvor prolapset sittter og hvor omfattende det er.
Blir alle opererte hunder helt bra igjen?
Ikke alle hunder som opereres blir helt bra igjen. Mange faktorer spiller inn for hvor godt resultatet blir, som for eksempel graden av prolaps, og tiden det går fra prolapset oppstår til hunden opereres.
Hvorfor er det uenighet om hunder bør opereres for prolaps eller ikke?
Uenighet kan bunne dels i hvorvidt operasjon er nødvendig, og at den ikke garanterer at hunden blir helt bra igjen. Ved alvorlig grad av prolaps (grad 4-5) vil noen eiere vurdere både operasjon og rekonvalesens som en så stor belastning, uten garantert utfall, så man velger å la hunden slippe.
Min dachs har mer enn 4 forkalkninger, får den prolaps da?
Antallet forkalkninger sier noe om sjansen for at hunden får prolaps. Det betyr ikke at alle hunder med forkalkninger over et gitt antall får prolaps. Statistisk sett, vil en hund med flere forkalkninger ha større sjanse for å få prolaps enn en hund med få eller ingen forkalkninger. Også hunder med svært mange forkalkninger kan likevel leve lange liv helt uten symptomer på ryggproblemer.
Hvilken garanti har jeg hvis jeg gjør alt rett, at min dachshund ikke får prolaps?
Man har aldri noen garanti for at en hund ikke vil få prolaps, på samme måte som man aldri har noen garanti for at hunden ikke får andre sykdommer eller skader. Med levende vesener finnes det alltid risiko for at de kan bli rammet av sykdom eller skade i løpet av livet.
Så langt kan vi ikke si hva det vil innebære å gjøre alt rett, og heller ikke hvor stor sjanse det er for at et enkelt individ får prolaps. Tanken er at sunne hunder som får lov å bruke kroppen på ulikt vis har et bedre utgangspunkt.
Hvorfor kan en K0-hund få prolaps?
De aller fleste dachshunder har en svekkelse i kvaliteten på ryggradens mellomvirvelskiver, som henger sammen med genetikken bak dvergvekst. Vi kan si at mellomvirvelskivene blir gamle før tiden, og dermed mindre elastiske og mer utsatt for prolapser. En hund med K0 har langt lavere sannsynlighet for å få prolaps enn en hund med høyt K-tall.
Er ryggprolaps arvelig?
Alt tyder på at både prolapser og K-tall er arvbare. Selv om ulike rapporter setter litt ulike tall på arvbarheten så konkluderer de fleste med at arvbarheten er relativt høy.
Samtidig er dette biologi og ikke matematikk. Vi kan for eksempel si at sjansen for å få tisper og hanner i et kull er 50:50, likevel kan man oppleve å få stor overvekt av det ene kjønnet i et kull. Slik er det også med K-tall og prolaps. Man kan parre to hunder med lave K-tall og få en spredning i K-tall i kullet, men over tid vil resultatene i populasjonen sannsynligvis bli bedre.
Hvilken type dachs er mest utsatt for prolaps?
NDF har ikke tilgang til sikker statistikk for prolaps, men vi har tall fra røntgenresultater som viser at dverg og kanindachshund korthåret har noe høyere K-tall enn de andre variantene. Tall fra England og NDFs helseundersøkelse støtter dette.
Vet man hvor stor prosent sjanse det er for at dachshunder får prolaps?
Det vi vet om norske dachshunder er at ca. 13% har sterk grad av forkalkninger (K-tall 5 eller høyere). Hvor mange prosent som får prolaps har vi ikke sikre tall på. Det jobbes med et samarbeid med veterinærforeningen i forhold til tall på forekomst av prolaps.
Om ryggrøntgen
Hvorfor skal jeg ryggrøntge?
Dachshunden er en sunn rase, men det er likevel flere som får problemer med ryggen enn vi ønsker. NDF jobber mot at antallet forkalkninger i rasen skal gå ned slik at også antallet prolapser går ned. Det er en klar sammenheng mellom høyt antall forkalkninger og risiko for prolaps. Jo flere røntgenresultater vi får, jo bedre oversikt har vi over rasen og kan ta hensyn til resultatene i avl.
NDF ønsker at alle skal ryggrøntge dachshundene sine, slik at oppdrettere får mest mulig informasjon om avkom, som de kan benytte til å gjøre gode valg i sitt oppdrett.
Hvorfor bør jeg ryggrøntge min hund hvis den ikke skal brukes i avl?
Dachshunden er en sunn rase, men det er likevel flere som får problemer med ryggen enn vi ønsker. NDF jobber mot at antallet forkalkninger i rasen skal gå ned slik at også antallet prolaps går ned. Det er en klar sammenheng mellom høyt antall forkalkninger og risiko for prolaps. Jo flere røntgenresultater vi får, jo bedre oversikt har vi over rasen og kan ta hensyn til resultatene i avl, selv om ikke alle som røntges skal brukes i avl. Når vi har et høyt nok antall røntgede hunder kan vi få indeks i dogweb, dette hjelper oppdretterne med å bruke informasjonen om alle individer med kjent ryggstatus ved planlegging av avl.
Kan jeg bare reise til min lokale veterinær og få tatt bilder av ryggen?
Først må dy kjøpe en rekvisisjon hos NKK. Ryggrøntgen må tas etter korrekt prosedyre (se lenke under). Kun veterinærer som har gyldig avtale med NKK om røntgenfotografering for sentral avlesning, kan få avlest bilder i NKK. Bildene vurderes av NKKs offisielle avleser. Resultatet mottas etter 3-6 uker. Det er KUN offisiell avleser som kan si noe om ryggstatus for hunden. Resultatet blir ført i i NKKs DogWeb.
Rekvisisjon kjøpes på “min side” på NKK sin hjemmeside, medbringes til veterinær og underskrives av veterinæren på røntgentimen.
NKKs Prosedyrebeskrivelse for ryggrøntgen
Hvilken dyrlege i mitt område kan ta bilder?
Liste finnes hos NKK når du kjøper rekvisisjonen, man finner det også på NDFs hjemmeside, men det kan være flere. Hør med din lokalklubb.
Hvor mye koster det å røntge?
Priser på ryggrøntgen varierer rundt i landet. De fleste lokalklubber har avtaler med en eller flere klinikker, hør med din lokalklubb.
NDF gir sine medlemmer et tilskudd på 50% av prisen for ryggrøntgen hos veterinær, begrenset oppad til 2.000 kroner. Egenandelen er satt til 1.000 kroner. Refusjon gis via din lokalklubb, og noen klubber gir også ekstra tilskudd til sine medlemmer. I tillegg koster rekvisisjon fra NKK 350,- kr.
Avl, ryggrøntgen og K-tall
Ved hvilket K-tall skal hundene ikke brukes i avl?
NDF har ikke satt anbefalinger eller krav i forhold til hvor mange forkalkninger (K-tall) avlshunder kan ha. Vi vet at sjansene for å få prolaps øker jo flere forkalkninger hunden har. Den enkelte oppdretter må selv vurdere sin hunds egenskaper og kvaliteter og avgjøre hvorvidt den bør brukes i avl. Det vil være naturlig at man søker en avlspartner som er fri for forkalkninger eller evt. har svak grad dersom ens egen hund har sterk grad. Det er viktig å alltid ha i bakhodet at målet er å få ned antall forkalkninger i hele rasen, og samtidig beholde stor genvariasjon.
Må hunden min være ryggrøntget for å brukes i avl?
NDF anbefaler at avlshunder har kjent ryggstatus, ved at de et røngtget og offisielt avlest i en alder av 2-4 år, men har ikke satt krav eller anbefalinger i forhold til hvor mange forkalkninger (K-tall) avlshunder kan ha. Dette er ikke et krav, men en anbefaling.
Hvorfor kan man ikke bare utelukke alle som ikke er fri for forkalkninger fra avl?
For at en rase skal være sunnest mulig, er det viktig med stor genetisk variasjon blant hundene som går i avl. Hvis man utelukker gode representanter for rasen kun på grunn av et ryggrøntgenresultat kan man risikere å miste mer enn man tjener. Derfor anbefaler NDF avl på hunder med kjent ryggstatus slik at man kan ta hensyn til disse resultatene samtidig som man ser på alle andre kvaliteter som er viktig i en avlshund.
Hva er anbefalt status på K-tall på hannhund når tispa har K4?
NDF har ikke satt anbefalinger i forhold til antall forkalkninger og avl. Det vil være naturlig at man søker en avlspartner som er fri for forkalkninger eller evt. har svak grad dersom ens egen hund har sterk grad.
Hva om hannhunden er +10 år og ikke røntget?
Eldre friske hannhunder, som ikke har hatt problemer med ryggen, anbefales brukt i avl selv om de ikke er ryggrøntget. Ryggrøntgen er et hjelpemiddel for å senke forekomsten av prolaps, å bruke friske eldre hannhunder i avl er bra for generelt god helse i rasen.
Hvorfor er det viktig for meg som oppdretter å ryggrøntge?
Først og fremst fordi du bør vite så mye om avlshundene dine som mulig, slik at du kan ta gode valg både på egne hunder og valg av partner. Dernest så er det slik at om vi skal kunne bruke ryggstatus for å få ned antall forkalkninger i rasen er vi avhengig av nok data fra mange nok hunder. Målet er å få nok røntgede hunder til å kunne regne indeks, som er et sikrere utvalg enn enkeltresultat på individ. For oppdrettere er det også viktig å vite status på egne linjer for å kunne forhindre en uheldig utvikling der man ender opp med flere forkalkninger enn nødvendig.
Hvorfor bør foreldredyrene til valpene være røntget?
At oppdretter røntger hundene sine er en trygghet for valpekjøpere, på samme måte som at man vurderer foreldrenes temperament, og stiller dem på utsillinger og prøver. At oppdrettere ønsker å bidra til å senke antall forkalkninger i hele rasen sier noe om hvordan den oppdretteren tenker om avl. Alle som driver oppdrett, bør kunne forklare valpekjøpere hvorfor de har kombinert akkurat de avlshundene og hva de ønsker å oppnå i kombinasjonen.
Er det lurt å krysse strihår og korthår med tanke på at strihår har mindre problemer med prolaps?
Krysning av strihår og korthår er en godkjent hårlagskrysning ifølge FCI, og valper av en slik krysning kan registreres uten problemer – forutsatt at korthårshunden er testet for langhårsgener (krysning strihår/langhår er ikke tillatt).
Hårlagskrysninger kan gjøres for å få inn genetisk variasjon i populasjonen, eller for å forbedre enkelte arvbare egenskaper. Rygghelse er en slik arvbar egenskap.
NDF jobber også med et prosjekt på å undersøke genetikken bak ryggprolapser, og basert på resultater fra dette kan det være aktuelt å krysse avlsdyr fra ulike hårlag for å spre de ‘gode’ genene.
Valpekjøp
Hvor høyt K-tall anbefales i avl?
NDF har ikke satt anbefalinger i forhold til hvor mange forkalkninger (K-tall) avlshunder kan ha. Vi vet at sjansene for å få prolaps øker jo flere forkalkninger hunden har. All avl skal ha som mål at avkommet får færrest mulig forkalkninger.
Burde jeg være bekymret for å kjøpe dachs pga. rygg?
Dachshund er en sunn rase med lav forekomst av alvorlige arvelige sykdommer. På grunn av dvergvekst er dachshundens rygg mer utsatt for prolaps enn langbente raser. Noe er genetisk betinget, men miljø er også vesentlig, så her kan hundeeiere forebygge ved å holde dachsen i god kondisjon, samt sørge for at hunden ikke er overvektig. NDF mener absolutt at man ikke skal være bekymret for å kjøpe dachs.
Hvis jeg ønsker valp fra en kombinasjon der de ikke er ryggrøntget, får da hunden min prolaps?
Det kan ingen svare sikkert på. Vi vet at de siste 20 årene har 87% av ryggrøntgede dachshunder i Norge hatt K0-K4, det vil si at sjansene for at tilfeldig kombinerte hunder uten kjent ryggstatus innenfor dette er ganske gode. Likevel, de resterende 13% med sterk grad eksisterer, og har man skikkelig uflaks har noen tilfeldigvis kombinert to med sterk grad fordi de ikke visste, da er i hvert fall sjansene for at en valp derfra får prolaps betraktelig høyere enn hvis oppdretter vet og har kunnet ta hensyn til ryggstatus.
Bør jeg unngå storoppdrettere?
Antall kull en oppdretter har vil ikke være avgjørende for valpenes helse. Oppdretterens kunnskap om avl, genetikk og rasen er vesentlig. Hvis man vil være trygg på å kjøpe fra en kunnskapsrik oppdretter med klare mål for oppdrettet sitt, så skal man spørre om hva oppdretter prioriterer i valg av avlshunder og kombinasjoner. Viktige elementer å etterspørre er helseundersøkelser, brukspremiering, utstillingspremiering og ikke minst vurdering av gemytt.
Forebygging av prolaps i hverdagen
Bør dachshunder gå i trapper eller hoppe opp og ned fra møbler?
Valper skal få lov til å gjøre det de klarer. Kan den hoppe opp et sted, kan den også hoppe ned. Allsidig aktivitet i form av lek og moro løs vil være med å styrke kjernemuskulaturen. Før 6 mnd. kan man forsøke å unngå å la valpen gå ned trapper (opp er ok). Dette fordi valpen er så liten og uferdig i skjelett og muskler at det blir mye vekt å få på en uferdig front når den går ned trapper.
Er tur i bånd like bra som allsidig fri lek/trim for ryggen?
Tur i bånd blir som oftest mer ensidig enn fri lek eller fri løping i ulendt terreng. Dersom man har begrensede muligheter til å ha hunden løs kan man høre med lokalklubben om de arrangerer sosialiseringstrening eller dachshundtreff, der hundene kan leke med andre og løpe fritt. Ellers anbefales lufteområder med mulighet for det samme, men man bør også være oppmerksom på hvilke andre hunder som er der samtidig.
Trening for å styrke ryggen vil innebære styrking av kjernemuskulatur, dette krever variasjon i bevegelser og underlag. Hunder som trenes til jakt vil naturlig nok være en del løs ute i skog og mark, dette er helt klart bra for kjernemuskulaturen og dermed også for ryggen.
Kan hunden være med på joggetur/sykkeltur?
Fra ca. 1 år kan hunden være med på joggetur/sykkeltur, husk at dette må trenes inn trinnvis. Begynn med korte økter og øk lengden på øktene etter hvert som hunden er trygg og behersker det i trav.
Tåler ryggen til dachser å gå med kløv?
Fra 1 år kan man prøve kløv. Men det er begrenset hvor nyttig det er. Det anbefales ikke mer enn 30% av hundens egen vekt i kløven, og dette må man også vende hunden gradvis til. Det er også et poeng at hunden bør generelt være i god form og muskler i forkant. Med disse forutsetningene kan man vel anse kløv på dachshunder som mer en øvelse enn nytte?
Bør hunden bruke sele eller halsbånd?
Helseundersøkelser kan tyde på at sele og halsbånd ikke gir vesentlige forskjeller i belastning på rygg. Det viktigste å ta hensyn til er hvordan man bruker båndet. Mange foretrekker sele fordi hunder trekker på tur og da fordeles belastningen på kroppen fremfor hals og nakke. Et moment man bør tenke på med halsbånd er at det er litt bredt og at man kun bruker det på tur (ikke inne). Husk at en sele må ha god passform sånn at den ikke gir gnagsår.
Får overvektige hunder oftere prolaps?
En overvektig hund er generelt mer utsatt for helseproblemer. Overvekt vil også være en belastning på ryggen
Er utrente hunder mer utsatt for prolaps?
En utrent hund er generelt mer utsatt for helseproblemer. Når det gjelder prolaps så vil riktig bevegelse være med på å ‘massere’ mellomvirvelskivene og holde dem mykere, samtidig som god kjernemuskulatur vil hjelpe til å støtte opp mellomvirvelskivene.
Får hunder som bruker sele sjeldnere prolaps?
Det er ingen undersøkelser som viser at bruk av sele eller halsbånd er utslagsgivende for å få prolaps, men å rykke i halsbåndet er generelt ikke bra. Press og rykk fra halsbånd kan gi ulike skader på vevet i nakken.